ماموگرافی سینه یکی از راه های تشخیص بیماری های پستان می باشد و به عکس برداری از پستان ها توسط اشعه ایکس ماموگرافی گفته می شود. ماموگرافی یک عکس رادیوگرافی ساده از پستان است و هدف اصلی از انجام ماموگرافی شناسایی زود هنگام سرطان سینه می باشد. نکته قابل ذکر این است که که نتیجه ماموگرافي سينه در هیچ کجای دنیا تشخیصی قطعی نبوده و نباید فقط بر اساس آن قضاوت نمود. نکته دیگر اینکه ماموگرافی به تنهایی قادر به تشخیص سرطان پستان در منطقه غیر طبیعی نخواهد بود و در صورت مشکوک بودن به سرطان سینه دیگر تصویر برداری های پستان یا بیوپسی از پستان صورت می گیرد. برای کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص با ادامه این مقاله از خیریه bcpi بهترین موسسه پیشگیری از سرطان پستان همراه شوید.
بهترین زمان انجام ماموگرافی
بهترین زمان انجام ماموگرافی هفته اول قاعدگی بعد از سن 35 سالگی می باشد در صورتی که هیچ عامل خطری برای سرطان پستان در فرد وجود نداشته باشد.
- در شرایط عادی اولین ماموگرافی در سن 35 سالگی انجام می شود.
- از سن 40 الی 50 سالگی هر یک تا سه سال 1 بار تکرار می شود.
- از سن 50 سالگی سالانه 1 بار انجام ماموگرافی سینه توصیه می شود.
راه های تشخیص زودرس سرطان پستان
درجه اول معاینه توسط خود فرد صورت گیرد. در مرحله بعدی به جراح متخصص سینه مراجعه نماید و مورد معاینه قرار گیرد و مرحله آخر ماموگرافی سینه است.
انواع ماموگرافی سینه
ماموگرافی تشخیصی
ماموگرافی تشخیصی در واقع انجام تست X-Ray از سینه هاست که با هدف آشکار سازی موارد بیماری با انجام یک تست فیزیکی انجام می شود. در این نوع از ماموگرافی پستان از جهات مختلف مورد بررسی قرار می گیرد.
ماموگرافی تصویری
ماموگرافی تصویری از دو جهت مورد بررسی قرار می گیرد و می توان گفت که ماموگرافی تشخیصی از ماموگرافی تصویری وقت گیر تر و پرهزینه تر می باشد.
اقدامات قبل از انجام ماموگرافی سینه
قبل از مراجعه استحمام نمایید و از مصرف پودر تالک بوگیر زیر بغل خودداری نمایید تا تشخیص و تفسیر اشتباه صورت نگیرد.
ماموگرافی سینه ها چگونه انجام می شود ؟
پیش از هرچیز لازم است بدانید که دستگاه ماموگرام سه نوعDBT ، CAD و دیجیتال می باشد. در دستگاه های دیجیتال ، از برخورد اشعه ایکس با بافت های بدن ، تصویر پردازش شده روی فیلم های رادیوگرافی قابل مشاهده بوده و پزشک متخصص با توجه به تصاویر به دست آمده می تواند وضعیت پستان ها را بررسی نماید. دستگاه های CAD کلسیم رسوب کرده ، توده ها و سایر وضعیت های غیر نرمال را به صورت پررنگی نمایش می دهند و موجب می شوند تا پزشک بتواند به راحتی عارضه موجود در بافت پستان ها را شناسایی نماید. دستگاه DBT که به آن ماموگرافی سه بعدی نیز گفته می شود ، فواید بسیاری دارد ؛ چرا که به کمک این دستگاه می توان از زوایای مختلف سینه به صورت 3 بعدی تصویربرداری را انجام داد. از مزیت های آن می توان به تشخیص تومورهای چندگانه ، واضح بودن کیفیت تصاویر ، کاهش نیاز به تست های جانبی ، دقت بالا و غیره اشاره نمود. از آنجایی که دوز تابشی اشعه ایکس در این روش از دستگاه ماموگرافی سینه دیجیتال بسیار بیشتر است ، کیفیت و وضوح تصاویر بالاتر می باشد. البته لازم به ذکر است که استفاده از دوز تابش اشعه در تمامی روش ها مورد تایید سازمان FDA می باشد ؛ بنابراین خطر جدی برای بدن ندارد.
نکات مهم در انجام ماموگرافی
- توصیه می شود لباس راحتی بپوشید تا برای تعویض لباس و عکس برداری دچار مشکل نشوید.
- بهتر است در هفته قبل از قاعدگی ، ماموگرافی سینه انجام نشود ؛ چرا که در این بازه زمانی سینه ها متورم شده و سفت می شوند.
- در صورتی که پروتز سینه دارید ، لازم است حتما تکنسین خود را از این موضوع آگاه نمایید.
- از مام و دئودورانت و سایر خوشبو کننده های بدن استفاده نکنید ؛ زیرا کیفیت تصاویر را تحت تاثیر قرار می دهند.