متاستاز در سرطان سینه ، نوعی روند می باشد که در آن سلول های سرطان بدخيم سينه به سراسر بدن مهاجرت می کنند و در مکان جدید شروع به رشد می نمایند. در ادامه این مقاله از bcpi ، بهترین موسسه پیشگیری از سرطان پستان در تهران ، به بررسی انواع متاستاز و راه های تشخیص آن خواهیم پرداهت.

متاستاز در سرطان سینه - خیریه bcpi

 

انواع انتشار تومور یا متاستاز در سرطان سینه چگونه است؟

انتشار محلی تومور

انتشار محلی توده امکان دارد به بافت های زیرین از قبیل دیواره پستان و ساختارهای مرتبط با آن شامل دنده ، پرده جنبی و شبکه عصبی یا بافت های سطحی پوست آسیب وارد کند.

انتشار لنفاوی تومور

این نوع انتشار به گره های لنفاوی زیر بغل، بالای ترقوه، پستانی داخلی یا طرف مقابل صورت گرفته و آسیب وارد می کند.

انتشار از طریق گردش خون

سلول های سرطانی می تواند از طریق خون به اعضای دیگر بدن نیز انتشار یابند.

انواع متاستاز

  • متاستاز سرطان سينه به ریه
  • متاستاز سرطان سينه به استخوان
  • متاستاز سرطان سينه به کبد
  • متاستاز سرطان سينه به مغز
  • متاستاز سرطان سينه به داخل حفره شکمی
  • متاستاز سرطان سينه به لگن
  • متاستاز سرطان سينه به تخمدان ها و غدد فوق کلیوی
  • متاستاز به كبد

به طور خلاصه می توان گفت که متاستاز از طریق خون را انتشار به برخی اعضای بدن مخصوصا استخوان، کبد ، ریه، پوست و سیتم اعصاب مرکزی را پیدا خواهد کرد. نوع دیگر شایع متاستاز انتشار سلول های سرطان زا به داخل حفره شکمی، لگن و تخمدان ها و غدد فوق کلیوی می باشد.

فرآیند متاستاز در سرطان سینه

  1. جداشدن سلولهای تومور از یکدیگر
  2. تخریب شدن بستر خارجی سلولی
  3. مهاجرت سلول های تومور
  4. انتشار رگی و لانه کردن سلولهای تومور در محل جدید

نکاتی در مورد متاستاز در سرطان سینه

  • به طور کلی متاستاز گره های لنفاوی زیر بغل با اندازه تومور اولیه رابطه نزدیکی دارند.
  • متاستاز می تواند از طریق گردش خون بدون در گیری غدد لنفاوی نیز اتفاق بیافتد
  • در گیری گره های پستانی داخلی از نشان ه های اولیه گسترش تومورهایی است که در بافت های میانی پستان قرار گرفته اند.
  • گسترش خونی یا هماتوزنی از اهمیت بسزایی برخوردار می باشد چرا که احتمال فوت بیمار بر اثر متاستاز اندام های دیگر بیشتر از سرطان کنترل نشده محلی می باشد.
  • یکی از علائم بالینی وخیم متاستاز در گیری گره های لنفاوی بالای ترقوه می باشد.

علائم متاساز  در سرطان سینه

  • در صورت مشاهده هر یک از علائم زیر توصیه می شود حتما با پزشک خود مشورت نمایید. در ادامه به رایج ترین علائم گسترش سرطان سینه اشاره شده است :
  • متاساز سرطان سینه به ریه : احساس درد در قفسه سینه و یا تنگی نفس که ناشی از سرطان ریه بوده
  • متاساز سرطان سینه به مغز : سرگیجه همراه با سر درد که ممکن است ناشی از سرایت سرطان به مغز باشد.
  • متاساز سرطان سینه به استخوان یا مغز استخوان : شکستگی و یا درد استخوان ها به علت سرایت سلول های سرطانی به نخاع و استخوان
  • تورم معده و یا زردی

همچنین علائم متاساز می تواند با توجه به مکانی که توده های سرطانی در بدن گسترش پیدا کرده اند ، متفاوت باشد. برای مثال :

  • اگر سرطان به استخوان ها گسترش پیدا کند ، با علائمی مثل شکستگی ، درد و یا کاهش سطح هوشیاری ناشی از سطح کلسیم ها باشد.
  • در مواردی که قفسه سینه و یا دیواره پستان تحت تاثیر سلول های سرطانی قرار گرفته باشد ، با علائمی مثل ضخیم شدن پستان ها یا زیر بغل ، ترشحات نوک پستان و یا درد همراه است.
  • در شرایطی که سرطان ، ریه ها را تحت تاثیر قرار داده باشد ، با علائمی نظیر سرفه ، درد در قفسه سینه ، تنگی و یا دشواری در تنفس و خستگی ممکن است همراه باشد.
  • در مواردی که سیستم عصبی مرکزی یعنی مغز یا نخاع تحت تاثیر سلول های سرطانی باشد ، علائمی مثل از دست دادن حافظه ، دوبینی و یا تاری دید ، سردرد ، درد شدید ، تشنج و یا دشواری در حرکت ممکن است بروز پیدا کند.

تشخیص متاساز سرطان پستان

برای ایجاد یک برنامه درمان شخصی نیاز به یک تصویر واضح از چگونگی گسترش سرطان می باشد. به همین منظور از آزمایشات زیر برای تشخیص متاساز سرطان سینه استفاده می شود :

  • سونوگرافی
  • مطالعات شیمی خون
  • ام ار ای
  • بیوپسی

آیا سرطان پستان همیشه متاستاز می دهد؟

همان طور که گفته شد متاستاز در سرطان سینه ، شرایطی است که سلول های سرطانی به اندام های دیگر سرایت کرده باشند و تنها در بافت پستان نمی باشند. در صورتی که فرد به موقع به تشخیص و درمان سرطان سینه بپردازد ، متاستاژ رخ نمی دهد ، اما مشکل اینجاست که تاخیر در شناسایی این عارضه و متاستاز در سرطان سینه با تاخیر رخ می دهد. به طور کلی زمان درمان سرطان پستان ارتباطی بسیار مستقیم با شدت سرطان دارد که با تشخیص درست روند درمان طی می شود.

درمان متاستاز سرطان پستان

طبق انتظار ، نیاز به توضیح است که متاستاز در سرطان پستان ، بسیار پیچیده تر از درمان ابتدایی سرطان پستان می باشد ، اما در واقع باید گفت که بدین معنا نیست که این بیماران در درمان این مشکل ، نا امید باشند. در واقع باید گفت که متدهای درمانی نوین سرطان و روش هایی همچون اشعه درمانی و شیمی درمانی در جلوگیری از انتشار این عارضه به سایر بافت ها ، کارآمد می باشد و بسیاری از افراد ، علی رغم شدت بیماری ، بهبودی خود را از سر گرفته اند. همچنان تشخیص و شروع به موقع درمان ، اهمیت وافری در اخذ بهبودی و طول عمر افراد ایجاد می کند. در پایان باید خاطر نشان کنیم که انتخاب شیوه درمانی مناسب ، بستگی به ناحیه و عضو ، متاستاز در سرطان سینه دارد.

تاثیر یوگا در متاستاز سرطان پستان

همانطو که ذکر کردیم متاستاز در سرطان سینه ، یکی از بیماری های خطرانی است که علاوه بر درمان های پزشکی نیاز به روحیه بالا بیماران دارد . از همین رو انجام یوگا و تراپی دو عاملی هستند که در کنار درمان های دارویی تاثیر فوق العاده ای در بهبود این بیماری دارند :

کاهش استرس و اضطراب : یوگا می ‌تواند با تمرکز بر تنفس عمیق ، مدیتیشن و حرکات ملایم ، به کاهش استرس و اضطراب کمک کند. تحقیقات نشان داده‌اند که یوگا سطح هورمون ‌های استرس (مانند کورتیزول) را کاهش داده و احساسات و خلق ‌و خو را تقویت می کند.

بهبود کیفیت خواب : مشکلات خواب در بیماران سرطانی رایج است و یوگا با کاهش تنش‌ های عضلانی و تقویت آرامش ذهنی ، می‌تواند باعث بهبود کیفیت خواب شود.

کاهش درد : برخی تمرینات یوگا می‌ توانند در کاهش درد های جسمانی مرتبط با سرطان تاثیر گذار باشد. تحقیقات نشان داده‌اند که یوگا با کاهش درد های مزمن و انعطاف‌ پذیری در بیماران سرطانی ، در روند بیماری تاثیر مثبتی می گذارد.

بهبود خستگی : خستگی ناشی از درمان سرطان (مانند شیمی‌درمانی) یکی از مشکلات شایع است. یوگا می‌ تواند با افزایش سطح انرژی و بهبود عملکرد فیزیکی ، خستگی ها را کاهش دهد.

تاثیر تراپی در سرطان متاستاز سینه

حمایت روانی و عاطفی : تراپی ‌های روان‌ شناختی به بیماران مبتلا به سرطان کمک کرده تا با استرس ، اضطراب، افسردگی و ترس‌ های مرتبط با بیماری مقابله کنند.

تقویت حمایت اجتماعی : تراپی‌ های گروهی می‌توانند فرصتی برای بیماران فراهم کنند تا با دیگران که تجربیات مشابهی دارند، ارتباط برقرار کرده و حمایت اجتماعی بیشتری دریافت کنند. تحقیقات نشان داده‌اند که حمایت اجتماعی می‌تواند به کاهش احساس تنهایی در بیماران سرطانی کمک کند.

پیشگیری از متاستاز در سرطان سینه چگونه است ؟

برای پیشگیری بیماری فرد باید در اسرع وقت برای درمان مراجعه نماید. به این خاطر که هرچه تومور سرطانی مدت طولانی تری در بدن باشد و درمان نشود فرصت بیشتری برای منتشر شدن در بدن پیدا خواهد کرد و احتمال عود بیماری سرطان سینه افزایش می یابد.