سرطان پستان به نوعی سرطان گفته می شود که در بافت سینه شروع به رشد می کند. سلول ها کوچکترین بافت تشکیل دهنده اجزای موجود زنده می باشند. سلول های سرطانی به سرعت شروع به رشد می کنند و باعث تخریب سلول های سالم می شوند. این رشد و تکثیر سریع به علت جهش در ماده ژنتیکی می باشد. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه می توانید به عضویت خیریه BCPI ، بهترین موسسه پیشگیری از سرطان پستان در تهران ، در بیایید.

 

سرطان پستان

انواع سرطان پستان

سرطان سینه براساس سلول های نشات گرفته می توان به دو گروه سرطان درجا و سرطان مهاجم تقسیم کرد.

  • سرطان درجا

سرطان درجا به سرطانی گفته می شود که به لوبول ها یا مجاری شیری محدود بوده و به بافت های دیگر صدمه نزده باشد . سرطان درجا خود به دو دسته دیگر تقسیم می شود :

  1. سرطان درجا از منشا لوبولی: این نوع سرطان سلولی از لوبول ها شروع می شود و به خارج از دیواره های آن انتشار نمی یابد.
  2. سرطان درجا از منشا مجاری: این نوع سرطان از تومورهای مجاری شیری می باشد و از دیواره های مجرا خارج نمی شود.
  • سرطان مهاجم

این نوع سرطان ممکن است با جریان خون یا سیستم های لنفاوی به سایر اندام های بدن فرستاده شود . سرطان مهاجم نیز به دو گروه تقسیم می شود :

  1. سرطان مهاجم با منشا مجاری شیری : که رایج ترین نوع سرطان پستان می باشد که از سلولهای مجاری شیری شروع می شود و به خارج از مجاری انتشار می یابد.
  2. سرطان مهاجم با منشا سلول های شیری : این نوع سرطان از داخل لوبولهای پستان که در مواقع مورد نیاز شیرتولید می کند آغاز می شود و به سایر بافت ها انتشار پیدا می کند.
  • سرطان های دیگری نیز وجود دارند که کمتر مشاهده می شوند که عبارتند از :

  1. سرطان التهابی پستان : که در عروق لنفاوی سینه موجود است و به جای اینکه به صورت غده تکثیر شود به صورت همه جانبه به تمام سینه منتشر می شود.
  2. بیماری پاژه : این نوع سرطان که با حساسیت یا اگزما اشتباه گرفته می شود با خارش و پوسته ریزی نوک پستان همراه است. سلولهای سرطانی در این نوع در نوک سینه قرار دارد ولی می تواند به بافت سینه هم گسترش پیدا کند.

چه عواملی سبب ابتلا به سرطان پستان می شوند ؟

از عوامل زیر می توان به عنوان شایع ترین علل ابتلا به سرطان سینه یاد کرد :

  • داشتن سابقه خانوادگی ابتلا به سرطان سینه
  • سابقه ابتلا به سرطان پستان در خود فرد
  • تولید استروژن به مدت طولانی و به میزان بالا توسط بدن
  • قرارگیری در معرض اشعات مضر و استفاده از پرتو درمانی
  • مصرف الکل

 

صحبت های دکتر هادیزاده بهترین جراح سینه تهران ، درباره سرطان پستان و نحوه شکل گیری آن

 

علائم سرطان پستان

معمولا توده هایی در پستان بانوان در شرایط مختلف احساس می شود که اغلب مواقع وجود آن ها دلیل بر سرطان پستان نمی باشد ، بلکه بیشتر این توده ها ناشی از تغییرات هورمونی هستند. تشکیل توده های جدید و بدون درد از معمول ترین نشانه ها و علائم سرطان سینه است.

سرطان سینه در مراحل ابتدایی نشانه های زیر را داراست :

  • تغییر سایز یا شکل سینه
  • خارج شدن مایعی به غیر از شیر
  • تغییر غیر طبیعی پوست سینه
  • تغییر رنگ بافت نوک سینه
  • ایجاد برآمدگی یا ضخیم شدن پوست سینه یا زیر بغل
  • وجود توده های تازه که تا بعد از سیکل ماهیانه بعدی از بین نروند.

مراحل پیشرفت سرطان پستان

ابن که سرطان در چه مرحله ای قرار دارد به کمک آزمایشات و نمونه برداری های لازم ، مشخص می شود ؛ همچنین ناگفته نماند که مراحل سرطان پستان به سایز تومور نیز بستگی دارد. به طور کلی ، مراحل سرطان پستان به شرح ذیل می باشند :

  • مرحله اول : در این مرحله ، قطر تومور کمتر از 2 سانتی متر می باشد و سرطان به گره های لنفاوی و اطراف سینه نرسیده است.
  • مرحله دوم : قطر تومور در مرحله دوم ، بزرگتر شده است ؛ اما سلول های سرطانی به ناحیه های دیگر نرسیده اند.
  • مرحله سوم : این مرحله به سرطان پیشرفته موضعی معروف است. دراین مرحله ، سرطان ممکن است به گره های لنفاوی یا استخوان ترقوه رسیده باشد.
  • مرحله چهارم : در این مرحله ، سرطان به بیشتر اندام ها رسیده و در حقیقت ، این مرحله پیشرفته ترین مرحله از سرطان می باشد.

 

آيا سرطان سينه درمان دارد ؟

به منظور درمان سرطان سینه ، بسته به وضعیت تومور و شرایط بیمار ، ممکن است هر یک از موارد زیر مورد استفاده قرار گیرند :

  • درمان دارویی
  • هورمون درمانی
  • شیمی درمانی
  • برداشتن تمام نسج پستان و لنف نودهای لنفاوی اطراف آن
  • حفظ نسج پستان و خارج کردن تمام توده همراه با مقداری از نسج سالم آن ناحیه

بررسی روش های نمونه برداری سینه

نمونه برداری سینه زمانی انجام می شود که نتیجه معاینات و تصویر برداری های پستان ، غیر طبیعی تشخیص داده شود. نمونه برداری سینه به منظور ارسال به آزمایشگاه جهت بررسی های میکروسکوپی سلول های سرطانی برای تشخیص سرطان پستان انجام خواهد شد . در ادامه می خواهیم به معرفی روش های نمونه برداری سینه بپردازیم که شامل :

نمونه برداری با سوزن باریک

در قدم اول برای تشخیص توده پستانی ، پزشک سوزن کوچکی مانند سوزن سرنگ معمولی را وارد توده می کند و تعدادی از سلول ها را با مکش بر می دارد. در صورتی که مایع خارج شده ، خونی نباشد تشخیص کیست پستان داده می شود و لازم به آزمایش تکمیلی نیست ؛ اما اگر مایع خارج شده خونی باشد مایع برای انجام آزمایشات به آزمایشگاه پاتولوژی فرستاده خواهد شد.

نمونه برداری بافتی از طریق سوزن

این روش مشابه روش قبلی است با این تفاوت که در این روش ، قطر سوزن بیشتر است و بافت بیشتری از توده پستان برداشته می شود و از سوزن های مخصوص که ضخیم تر هستند برای برداشتن نمونه از توده پستان استفاده می شود. در این روش ، ستون باریکی از نسج پستان خارج می شود و به آزمایشگاه فرستاده می شود.

نمونه برداری به روش جراحی

برای تشخیص در این روش ، بخشی از توده یا در برخی موارد تمامی آن با ایجاد برش کوچکی بر روی پستان برداشته می شود.

 

 

مراحل تشخیص نمونه ارسال شده

پاتولوزیست بافت خارج شده را زیر میکروسکوپ قرار داده و مورد بررسی قرار می دهد و گزارشی راجع به یافته های خود اعلام خواهد کرد. جزیئات بررسی در مورد ظاهر تومور و نوع سرطان پستان خواهد بود ؛ داشتن این اطلاعات برای تصمیم گیری در مورد روش درمان ، مفید و ضروری است. روش دیگر ، تکنیک انجماد است که در این روش ، تشخیص سرطان سینه در چند دقیقه قابل انجام است ؛ البته این روش محدودیت های خاص خود را دارد.

سخن آخر

بهترین جراح سرطان سینه تهران ، در صورت محرز شدن وجود سرطان پستان در شما ؛ با حوصله و برخورد مناسب به سوالات تان پاسخ دهد و شما را کمک کند که درمان قطعی سرطان سینه برای تان قابل درک گردد. یک جراح سرطان سینه خوب در تهران ، در مورد نتیجه درمان سرطان پستان ؛ یک دیدگاه کلی به شما  می دهد تا در مورد نحوه درمان سرطان سینه و نتیجه درمان آگاهی کافی داشته باشد. و به طور کلی به نحوی با شما برخورد می کند که این حس را داشته باشید که روند درمان نقش موثری در بهبودی شما خواهد داشت.