سرطان سینه ، از بیماری های قدیمی و شایع در میان بانوان است. تومورهای سینه برای بار اول در 3000 سال پیش از میلاد ، به وسیله مصریان وصف شد. در علوم پزشکی قدیم ، مطالعات بسیاری در برخی از کشور ها نظیر هند ، یونان ، روم ، ایران و چین ؛ در رابطه با دلایل ابتلا به آن ، پیشگیری و درمان سرطان سینه صورت گرفته بود ، پس از آن نیز گزارش ها و بررسی هایی درباره این بیماری ، در قرون وسطی ادامه یافته و حال حاضر نیز ادامه دارد. با مطالعه مقالات بهترین موسسه پیشگیری از سرطان پستان می توانید اطلاعات جامعی را در این خصوص به دست آورید.
در خصوص بیماری سرطان پستان ، افراد با سوالات رایجی مواجه می شوند که عبارتند از :
- درمان سرطان سینه بدخیم چیست ؟
- از چه سنی شروع میشه ؟
- علایم سرطان بدخیم و خوش خیم چیست ؟
- آیا این بیماری درمان دارد ؟
سرطان سینه چیست ؟
میان چهره های سرشناس تاریخی در دوران باستان ، نام افراد مبتلا به این نوع سرطان آمده است. دختر کوروش ، آتوسا از افرادی است که در اثر سرطان پستان فوت شده است ، با این حال از این بیماری در ایران باستان ، اطلاعات زیادی دریافت نشده است. امروزه این بیماری به دلیل این که شایع ترین نوع سرطان در خانم ها به شمار می رود ، از اهمیت ویژه ای برخوردار است. باید در نظر داشت این موضوع که بانوان ، پایه اصلی خانواده را به عنوان مادر تشکیل می دهند و همچنین با توجه به این موضوع که این بیماری بانوان را در سنی که فرد بیشترین بازدهی اجتماعی و فردی را دارد ، درگیر می سازد ؛ باید گفت اطلاع رسانی خصوصا به بانوان جوان در این رابطه ، یک امر ضروری می باشد. همه بدن انسان از سلول تشکیل شده ، این سلول ها خیلی کوچکند و تنها به کمک میکروسکوپ می توان آن ها را مشاهده نمود. طبق یک روال طبیعی ؛ سلول ها ، با هدف جایگزینی سلول های مرده و پیر تکثیر می گردند. در کودکان ، تکثیر سلول از قوانین خاصی تبعیت نموده و در نهایت منجر به رشد خواهند شد و این روند تکثیر ، کم و زیاد نخواهد شد. در صورتی که فرد به سرطان مبتلا شود ؛ میزان رشد و تکثیر سلولی از کنترل خارج می گردد و به دلیل تکثیر بیش از حد سلول ، توده و تومور سرطانی ایجاد می گردد. می توان گفت سرطان یک بیماری انحصاری برای بانوان است ، البته لازم به ذکر است که آقایان نیز از این بیماری ، مبرّا نبوده و یک درصد مبتلایان به این نوع سرطان را تشکیل می دهند.
چه عواملی سبب افزایش احتمال ابتلا به سرطان سینه می شوند ؟
به طور کلی علل مختلفی وجود دارند که می توانند احتمال ابتلا به بیماری سرطان پستان را تشدید کنند ، این عوامل عبارتند از :
- افزایش سن
- نازایی
- بارداری در سن بالای 30 سال
- سابقه ابتلا به سرطان سینه در اقوام درجه یک
- مصرف غذاهایی با میزان چربی حیوانی بالا
تشخیص سرطان پستان
توجه داشته باشید که بسیاری از مبتلایان به سرطان پستان ، در مراحل ابتدایی بیماری با علائم بالینی قابل توجهی روبرو نیستند ؛ به طوری که ممکن است هیچ گونه احساس درد یا به طور کلی علامتی نداشته باشند که مبیّن وجود این بیماری باشد. لذا در چنین مواردی با خودآزمایی پستان ، نمی توان متوجه وجود علائم نگران کننده ای شد. از این رو توصیه می شود همه خانم ها حداقل سالیانه یک مرتبه به منظور معاینه سلامت سینه ها به پزشک متخصص مراجعه نمایند و توسط ایشان مورد بررسی های دقیق قرار گیرند. در چنین مواردی ممکن است ، پزشک در برخی مراجعین با معاینات بالینی متوجه وجود توده های مشکوک به سرطان شود ؛ که برای تایید یا رد وجود سرطان ، حتما درخواست سونوگرافی یا ماموگرافی را صادر خواهد نمود. در صورتی که شک وجود سرطان سینه تایید شود ، لازم است پیگیری های لازم صورت پذیرفته و نسبت به درمان فوریتی بیمار اقدام شود. زیرا چنانچه این بیماری در مراحل اولیه ؛ هر چه سریع تر شناسایی شده و تحت درمان قرار گیرد ، قاعدتا نتیجه حاصل از درمان موفقیت آمیزتر خواهد بود. بدیهی است در صورت تشخیص بهنگام این بیماری خطرناک می توان از انتشار بیماری پیشگیری نموده و به دنبال آن ، آمار مرگ و میر در اثر سرطان را کاهش داد.
راهکارهای تشخیص سرطان سینه عبارتند از :
- آزمایش سینه توسط خود فرد بعد از ۲۰ سالگی
- مورد معاینه قرار گرفتن توسط پزشک متخصص در زنان 20 الی 40 ساله بصورت هر 3 سال یکبار و در زنان بالای 40 سال بصورت سالیانه
- انجام ماموگرافی در بانوان بالای ۳۵ سال بصورت سالیانه
دلایل سرطان سینه
عمده ترین و اصلی ترین دلایل ابتلا به سرطان یسنه عبارتند از :
- سابقه ابتلا به این بیماری در خود فرد
- سابقه سرطان سینه بصورت ژنتیکی
- بلوغ زودرس
- زایمان بالای ۳۵ سال
- قاعدگی زودهنگام
- نازایی
- افزایش وزن
- برنامه غذایی حاوی چربی به میزان زیاد
- مصرف الکل و استعمال دخانیات
- قرار گرفتن در معرض تابش اشعه یونیزان
- رسیدن به یائسگی در سن بالای ۵۵ سال
- مصرف نمودن داروهای هورمونی در دوران یائسگی
- ابتلا به بیماریهای خوش خیم سینه
- ابتلا به انواع دیگر سرطان ها
نکته ای که بسیار حائز اهمیت می باشد این است که موارد فوق ، دالّ بر ابتلای قطعی به بیماری سرطان پستان نمی باشند ؛ اما می توانند منجر به افزایش احتمال ابتلا به این بیماری شوند.
علائم سرطان پستان
به طور معمول ، سرطان سینه در مراحل اولیه هیچ گونه نشانه ای ندارد. اما اگر در مراحل اولیه تشخیص داده شود ، درمان آسان تری خواهد داشت. به طور کلی تشکیل توده های جدید و بدون درد ، از معمول ترین نشانه ها و علائم آن محسوب می شوند و در مراحل ابتدایی نشانه هایی ندارند اما در برخی موارد با نشانه های زیر همراه می باشند :
- پوست سینه دچار تغییراتی از قبیل افتادگی ، چروکیدگی یا ، برآمدگی می گردد.
- سایز سینه فرد ، تغییر می کند.
- ممکن است مایعی از نوک سینه خارج شود که شیر نباشد.
- امکان دارد ، رنگ بافت نوک سینه یا هاله اطراف نوک سینه تغییر کند.
- احتمال دارد شکل نوک سینه تغییر شکل دهد.
- ممکن است توده های تازه ای در پستان ایجاد شوند که تا بعد از سیکل ماهیانه بعدی از بین نرفته و به خوبی نیز حس شوند.
علائم سرطان سینه در مراحل بعدی
- بزرگتر شدن توده قدیمی
- کاهش وزن بی دلیل
- بزرگ شدن توده های غدد لنفاوی زیر بغل
- تورفتگی و برگشت نوک سینه به داخل
- بزرگ شدن یکی از سینه ها
- وجود رگ قابل مشاهده روی سینه
- تغییر بافت پوست سینه
راه های پیشگیری از سرطان سینه
بهترین راه های پیشگیری از سرطان پستان طبق نظر خیریه BCPI :
- متعادل سازی وزن
- مصرف میوه و سبزیجات تازه به مقدار زیاد
- ورزش کردن منظم
- استفاده از چربی های مرغوب
- مصرف مناسب کربوهیدرات
- مصرف فرآورده های سویا
- مصرف ویتامین های E و C و سلنیوم
- دوری از استرس
انواع تومور سینه
تومورهای سینه به دو قسم خوش خیم و بدخیم وجود دارند. وجه تشابه این تومورها این است که سرعت رشد سلول ها در هر دو نوع آن زیاد می باشد. ّالبته لازم به ذکر است نوع دیگری از تومورهای سینه تحت عنوان تومورهای بینابین نیز موجودند که در ابتدا به صورت خوش خیم بوده و نهایتا به تومورهای بدخیم تبدیل می شوند.
تومورهای خوش خیم
در این تومورها فرآیند ازدیاد سلول ها در یک مرحله معین توقف می یابد و امکان گسترش این نوع از تومورهای سرطان سینه به دیگر سایر بخشهای بدن وجود ندارد ، بنابراین می توان اذعان داشت که تومورهای خوش خیم ، کشنده نیستند.
تومورهای بدخیم
در تومورهای بدخیم ، فرآیند ازدیاد سلول ها بدون هیچ گونه وقفه ای ادامه داشته و مهارپذیر نمی باشد. متاسفانه این تومورها به سرطان سينه تبدیل می شوند و در صورت تاخیر در درمان یا عدم درمان ، به دیگر بخش های بدن نیز انشار یافته و بدین ترتیب در عملکرد آن ها خلل وارد کرده و سرانجام باعث مرگ می شوند.
دلایل ایجاد توده خوش خیم
- تومورهای خوش خیم یا فیبروآدنوم سینه
- بیماری فیبروکیستیک سینه یا سینه های توده دار
- بافت آسیب دیده یا نکروز بافت چربی سینه
معمولا توده هایی در سینه خانم ها در شرایط مختلف احساس می شود که غالبا وجود توده داخل سینه به معنی وجود سرطان سينه نمی باشد.
شایع ترین نوع سرطان پستان
با توجه به تحقیقات به عمل آمده ؛ می توان گفت که تقریبا نیمی از سرطان های سینه در ربع بخش فوقانی و خارجی سینه بروز می نماید و شایع ترین نوع سرطان پستان ، سرطان از منشأ مجاری شیر می باشد.
سرطان سینه در مردان
این نوع از کنسر بیشتر از آقایان ، زنان را درگیر می کند و در ذهن عموم مردم جزو بیماری های زنانه شناخته می شود. با این حال گزارشات نشان دهنده این است که مردان نیز به این بیماری دچار می شوند و نیاز است اگر علائمی در خود مشاهده نمودند به پزشک برای ریشه یابی علل آن مراجعه نمایند. زنان به دلیل ریسک بیشتر ابتلا به صورت روتین می توانند با لمس یا معاینات بالینی پی به توده خوش خیم یا بدخیم در پستان های ببرند اما از آنجایی که آقایان این روتین را ندارند و ماموگرافی را در سنین بالاتر به انجام نمی رسانند کمتر با علائم مواجه شده و بیماری به سمت پیشرفته سوق می یابد. به همین علت در مردان می توان گفت احتمال تکثیر توده و سلول های سرطانی به بخش های دیگر نیز بیشتر است. علائمی که از خود بروز می دهد مانند زنان بوده و شامل موارد زیر می شود :
- خارش
- تو رفتگی سینه
- لمس توده در سینه
- درد
- ترشح
عواملی که منجر به بیشتر شدن ریسک سرطان سینه در مردان می شود عبارت است از:
- در معرض پرتوها قرار گرفتن
- بالا بودن استروژن
- ابتلا به سندروم کالین فلتر
- مبتلایان به بیماری سیروز کبدی
- وراثت
البته شاید به جرات بتوان گفت اگر یکی از اعضای نزدیک خانواده و یا فامیل درجه یک فرد به کنسر سینه مبتلا باشد، شانس فرد در ابتلا بیشتر از افرادی است که در معرض عوامل خطر یاد شده مانند ابتلا به سیروز کبد یا بالا بودن استروژن و غیره قرار می گیرند. تشخیص این سرطان نیز با کمک تکنیک نمونه برداری امکان پذیر می باشد. جراح با ورد سوزن به سینه بخشی از بافت را خارج کرده و به لابراتوار ارسال می کند. طی آزمایشاتی که پاتولوژیست بر روی آن به انجام می رساند می توان به تشخیص و اثبات ابتلا به کنسر سینه رسید. البته اگر فرد ترشحاتی از سینه نیز داشته باشد می توان با آزمایش ترشح، ابتلا را تایید نمود.
درمان سرطان سینه
با پیشرفت علم اگر توده سرطانی سینه در مراحل اولیه تشخیص داده شود قابل درمان خواهد بود. برای درمان آن ؛ باید ابتدا تشخیص داده شود که توده سرطان سینه ، بدخیم یا خوشخیم است و در چه مرحله ای قرار دارد و چقدر رشد کرده است. بدین منظور ؛ سونوگرافی ، ماموگرافی ، MRI یا نمونه برداری تجویز می گردد. سپس تشخیص داده می شود که باید سینه به طور کامل برداشته شود یا فقط قسمت هایی که درگیر شده اند برداشته شوند. اگر قسمتی از بافت سینه برداشته شود برای درمان های تکمیلی ؛ شیمی درمانی ، پرتو درمانی ، هورمون درمانی و غیره باید انجام شود. برای اینکه عوارض درمان های تکمیلی آن را به حداقل برسانید ، در مورد اقدامات قبل و بعد از آن با جراح سینه مشورت نمایید.
جراحی سرطان سینه
بعد از تشخیص قطعی سرطان سینه ، درمان این عارضه در مراحل ابتدایی از طریق جراحی سینه توام با حفظ بافت سینه صورت می پذیرد. البته در برخی از خانم ها به دلیل ممانعت از انتشار سلول های سرطانی به دیگر اندام بدن ، بافت سینه به صورت کامل برداشته می شود. همچنن در خانم هایی که به دلایل ژنتیکی در معرض جدی ابتلا به سرطان پستان قرار دارند ، نیز بافت سینه به منظور جلوگیری از گسترش سلول های سرطانی به صورت کامل برداشته می شود.
چگونگی تشخیص سرطان سینه با خود آزمایی پستان ها در منزل
بهترین موسسه پیشگیری از سرطان پستان در تهران به منظور پیشگیری و تشخیص زود هنگام سرطان پستان توصیه می شود ، خانم ها به صورت ماهیانه در منزل پستان های خود را بررسی کنند. در ادامه چگونگی خود آزمایی سینه ها بیان شده است :
نگاه کردن به پستان ها در مقابل آیینه :
- در مقابل آیینه بایستید و دست ها را به حالت آزاد در دو طرف بدن قرار دهید.
- دست ها را به صورت صاف در دو طرف سر بالا ببرید.
- دست ها را در پشت سر به هم قفل کرده و شانه ها را به سمت عقب بکشید.
- شانه ها را به عقب بکشید و دست ها را روی کمر فشار دهید.
- دست ها را رها کنید و خم شوید.
لمس کردن پستان ها :
- ابتدا به پشت دراز بکشید و یک بالش کوچک را در زیر شانه چپ بگذارید و دست چپ را زیر سر خود قرار دهید. سپس برای لمس پستان چپ خود از دست راست استفاده کنید. همین عمل را برای لمس پستان سمت راست تکرار نمایید.
- از بند دوم و سوم انگشتان خود برای معاینه استفاده کنید. تمامی نواحی پستان را لمس کنید . برای راحتی کار می توانید از قسمت نوک سینه شروع کنید و با دایره های فرضی در جهت عقربه های ساعت به سمت پایین حرکت کنید تا محل دقیقی از ضایعه را مشخص کنید. از شست دست برای معاینه استفاده نکنید ؛ زیرا ممکن است غدد شیری با ضایعه اشتباه گرفته شود.
- همچنین برای پیشگیری از سرطان سینه لازم است زیر بغل خود را نیز لمس و بررسی نمایید.
- در انتهای معاینه نوک سینه ها را به حالت دوشیدن فشار دهید و به خروج هرگونه ترشح دقت داشته باشید. اگر ترشح در هر دو طرف پستان وجود داشته باشد و خونابه ای نباشد ، معمولا خطری ندارد.
بعد از بررسی خود آزمایی سینه ، لازم است این نکات را در نظر بگیرید :
- هر نوع فرورفتگی کوچک و بزرگ
- تورفتگی نوک سینه
- زخم شدن نوک سینه و یا پوست سینه
- خارش هاله اطراف سینه و همچنین قرمز و پوست پوست شدن آن
- پوست پرتقالی شدن پوست سینه و یا قرمز و متورم شدن آن
- احساس لمس هرگونه توده
- تغییر سایز یکی از پستان ها به صورت چشمگیر
سرطان سینه و شیردهی
زمانی که خانم ها در دوره شیردهی هستند به خوبی از هرگونه احساس در سینه های خود آگاه هستند به همین دلیل متوجه هرگونه تغییر فیزیکی در آن ها خواهند شد. ممکن است توده هایی که در دوران شیردهی مشاهده و لمس می شوند ، موجب نگرانی در خصوص ابتلا به سرطان سینه در خانم ها شود. همچنین خانم هایی که به سرطان پستان دچار هستند در رابطه به شیر دادن به کودک و ایمنی آن نگرانی هایی دارند. معمولا در مواردی که سرطان تشخیص داده شود ، از مادر خواسته می شود تا شیردهی را متوقف کند ؛ زیرا درمان های این بیماری ممکن است بر روی نوزاد و مادر تاثیرات منفی بگذارد.
عوامل تاثیرگذار در تشکیل توده سینه در دوران شیردهی
- احتقان سینه به ویژه در هفته های اول شیردهی به دلیل اینکه پستان ها مملو از شیر می شوند.
- انسداد مجاری سینه ها که می تواند به دلیل غلیظ بودن شیر اتفاق بیفتد.
- ماستیت و یا عفونت پستات از دیگر مواردی است که موجب ایجاد توده در سینه ها می شود.
- در صورتی که ماستیت درمان نشود نیز به ندرت آبسه مشاهده می شود.
- کیست ها نیز از دیگر عوامل ایجاد توده در سینه می باشد که در بیشتر موارد خطرناک نبوده و بعد از پایان شیردهی ناپدید می شود. از این رو نباید نگران ایجاد سرطان سینه باشید.
آیا سرطان سینه در بانوان ژنتیکی می باشد ؟
باید بدانید که به طور حتم نمی توان گفت که دلیل اصلی سرطان سینه در بانوان به دلیل عوامل ژنتیکی اتفاق می افتد ، زیرا عوامل متعددی نظیر افزایش وزن ، کاهش فعالیت های فیزیکی ، مصرف سیگار و الکل در ایجاد این بیماری دخیل هستند. با این حال بر طبق تحقیقات انجام شده حدود 5 تا 10 در صد از این بیماری به دلیل جهش ژن های BRCA1 و BRCA2 اتفاق می افتد و حدود 90 تا 95 ناشی از سبک زندگی ناسالم است. در ادامه می خواهیم این موضوع را در دامنه وسیع تری مورد ارزیابی قرار دهیم :
ژن BRCA1 : جهش در این نوع ژن شانس ابتلا به سرطان سینه را حدود 55 -65 در صد افزایش خواهد داد که خطر بزرگی محسوب خواهد شد.
ژن BRCA2 : جهش این نوع ژن خطر کمتری داشته ؛ زیرا فرد ممکن است حدود 55-45 درصد به این بیماری مبتلا شود.
جهشهای دیگر در ژن هایی مانند TP53، PTEN، PALB2، CHEK2، ATM، و CDH1 نیز می توانند خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش دهند ؛ اما آن ها نادرتر از جهش های BRCA هستند. با این حال جهش در هر کدام از این ژن ها تنها منجر به سرطان سینه نمی شوند ، بلکه ممکن است فرد را به سرطان تخمدان نیز مبتلا سازند.
حال اگر می خواهید بدانید که آیا به دلیل مشکلات ژنتیکی به این بیماری مبتلا می شوید یا خیر می توانید تحت آزمایش ژنتیک قرار گرفته و هر چه سریعتر اقدامات پیشگیرانه ای را از سر بگیرید. تشخیص زودهنگام میتواند به طور قابل توجهی خطر ابتلا به سرطان سینه را در افرادی که دارای جهش های ژنتیکی هستند ، کاهش دهد پس تاثیر آن را دست کم نگیرید.
آیا احتمال بازگشت بیماری سرطان سینه وجود دارد ؟
بازگشت سرطان پستان با احتمال چند درصد وجود دارد اما این مسئله به عوامل بسیاری بستگی دارد که از جمله این موارد می توان به تعداد غدد لنفاوی درگیر شده ، سایز تومور ، گیرنده هورمونی و غیره اشاره نمود. اگر بخواهیم احتمال بازگشت این توده بدخیم را زمان بندی کنیم ، اولین زمان احتمال عود مجدد در دو سال اول بعد از درمان است. در صورتی که بانوان این دو سال را به سلامتی سپری کنند ، احتمال خطر تا حد زیادی افت می کند. نوبت دوم در سال پنجم است و اگر در این زمان نیز سرطان عود نکند ، دیگر انتظار بازگشت توده سرطانی را نخواهیم داشت. در صورتی که یک نفر بعد از گذشت 15 سال مجدد به این عارضه دچار شود ، نمی توان آن را عود سرطان نامید ؛ چرا که مهم ترین زمان بازگشت و عود مجدد این ناراحتی در دو سال اول و یا 5 سال اول می باشد و بعد از آن درصد احتمال عود تا 10 سال در حدود دو الی سه درصد خواهد بود.
آیا شیمی درمانی برای سرطان پستان موجب ریزش مو می شود ؟
دارویی که برای شیمی درمانی افرادی که به سرطان سینه دچار هستند ، مورد استفاده قرار می گیرد دارویی است که موجب ریزش موها می شود. به همین دلیل این بیماران بر خلاف بیمارانی که به سرطان روده دچار هستند ، موهای خود را در طول درمان از دست می دهند. در مواردی که بیماری پیشرفت زیادی نداشته باشد ، احتمال بازگشت توده و عود مجدد بیماری بسیار پایین است. در چنین مواردی غدد لنفاوی زیر بغل درگیر نشده اند به همین دلیل می توان مدت زمان تزریق دارو را طولانی کرد. یعنی داروی شیمی درمانی به جای 4 ساعت در طی 7 الی 8 ساعت تزریق شود. از آنجایی که کلاه یخی روی سر بیماران قرار داده می شود ، خونرسانی به مغز و سر کاهش پیدا کرده ، و ریزش مو با میزان کمتری اتفاق می افتد. دقت داشته باشید که به هر حال ریختن موها کاملا موقتی است و بعد از پایان دوره شیمی درمانی مجدد موهای شما شروع به رشد خواهند کرد.
آیا هر نوع توده پستانی بد و خطرناک است ؟
لازم است بانوان به این نکته توجه داشته باشند که هر نوع توده ای که در بافت سینه ها ایجاد می شود ، سرطانی نیست و ممکن است گاهی این توده ها کیست هایی پر از مایع باشند که به دلایلی غیر از سرطان ایجاد شده اند. فیبروکیستیک و کیست ها دو عامل بسیار شایع هستند که می توانند تغییراتی را در پستان ها ایجاد کنند که این تغییرات گاهی با درد ، سوزش و ایجاد توده هایی در بافت پستان همراه است.
سرطان سینه از کدام قسمت بدن شروع می شود ؟
- معمولا این نوع از سرطان ها از مجاری حمل شیر به نوک سینه شروع شده که به آن داکتال یا سرطان مجرایی نیز گفته می شود.
- برخی دیگر نیز ممکن است از غدد تولید کننده شیر شروع شوند که به آن سرطان لوبلار گفته می شود.
- آنژیوسارکوم ، تومورهای فیلودس از انواع دیگر این عارضه هستند که البته زیاد رایج نیستند.
- تعداد محدودی از این ناراحتی هستند که ممکن است از بافت های دیگر پستان شروع شوند که به آن ها لنفوم یا ساروم گفته می شود و معمولا به عنوان سرطان سینه تصور نمی شوند.
سرطان سینه چگونه در بدن پخش می شود ؟
زمانی که سلول های سرطانی به سیستم لنفاوی و یا جریان خون وارد می شوند ، به قسمت های دیگر بدن نیز انتقال پیدا می کنند و بدین ترتیب گسترش پیدا می کنند. سیستم لنفاوی شبکه ای از عروق لنفاوی بوده که در تمامی بدن وجود دارند و گره های لنفاوی را بهم متصل می کند. مایع شفاف درون عروق لنفاوی ، شامل مواد زائد و مواد فرعی و همچنین سلول های سیستم ایمنی بدن است. این عروق ، مایع لنفاوی را به دور سینه حمل می نمایند. در شرایطی که سلول های سرطانی به غدد لنفاوی سرایت کنند ، احتمال اینکه سلول ها به قسمت های دیگر بدن از طریق سیستم لنفاوی منتقل شوند ، بیشتر است.
آیا پروتز سینه مانع تشخیص سرطان سینه می شود؟
پروتز سینه از نوع ژل سیلیکونی و غیره باشد ، باعث تار شدن عکس ماموگرافی و در پی آن کم شدن قابلیت این روش تشخیصی می شود. محل قرارگیری پروتزهای پستان ، اغلب در ناحیه بالای عضله سینه قرار دارند و وجود پروتزها در این مکان باعث کمتر شدن نتایج ماموگرافی می باشد که قابلیت رادیولوژیست در تفسیر آن را کم می کند زیرا در این زمان ، برخی از بافت های پستان در ماموگرافی به وضوح مشخص نمی باشد ، اما پروتزهایی که در قسمت زیرین عضله سینه وجود دارند ، تداخل کمی با قابلیت رادیولوژیست و تفسیر نتایج ماموگرافی دارد. ماموگرافی یک تکنیک تاثیربرانگیز در یافتن و تشخیص سرطان سینه بانوان با پروتز پستان است.
هزینه درمان سرطان سینه
سرطان پستان از بیماری های رایج در بین زنان دنیای امروز است. از این رو به کمک توسعه علم و تجهیزات پزشکی و پیشرفت مدرن در زمینه پزشکی ، درمان این عارضه از طرق مختلف انجام می شود. با توجه به اینکه بعضی از اقدامات درمانی گران هستند ، از اساسی ترین دغدغه های این بیماری ، هزینه درمان آن است که برای بیمار و اعضای خانواده آن مشکل محسوب می شود. زمان مراجعه برای درمان ، نوع سرطان ، میزان پیشرفت آن و نحوه جوابدهی بدن بیمار به متدهای درمانی مختلف ، متفاوت است که در نهایت هزینه درمان سرطان پستان نیز اعداد و ارقام مختلفی دارد.
مواردی که در هزینه نهایی درمان سرطان پستان موثرند عبارتند از :
- هزینه آزمایش های انجام شده طبق تجویز پزشک و نمونه برداری های مختلف
- تعداد جلسات شیمی درمانی پیش از عمل
- هزینه جلسات رادیوتراپی در صورت نیاز طبق توصیه پزشک
- هزینه اقدامات درمانی متفاوت
- ویزیت و دستمزد جراح پستان
- هزینه خدمات بیمارستان
- هزینه داروهای مصرفی
- هزینه بیهوشی
- هزینه های جانبی پس از جراحی های سرطان پستان
نقش تغذیه در سرطان سینه
سرطان پستان در زنان و مردان با علائمی همراه است که تقریبا مشابه با یکدیگر هستند. بسیاری از افراد تصور می کنند می توانند با رژیم غذایی به درمان آن کمک کنند. البته این مساله درست بوده و رژیم غذایی مناسب و تغذیه سالم و همچنین دوری از عادات بد غذایی در پیشگیری و درمان بسیار کمک کننده هستند. به مواردی که در زیر آمده اند توجه کنید تا از بروز این بیماری در شما و یا عود آن پیشگیری شود:
- مصرف میوه ها و سبزیجات تازه بر سلامت ما تاثیری شگرف می گذارند. بدین منظور سعی کنید میان وعده های خود را از میان این منابع غذایی انتخاب کنید.
- مصرف غذاهایی نظیر غلات کامل یا حبوبات غنی از فیبر بوده و برای سلامتی تمام بخش های بدن ما موثرند.
- لبنیاتی نظیر دوغ، شیر، ماست یا غیره را در حد تعادل مصرف کنید اما آن ها را بین انواع کم چرب برگزینید. انواع پروبیوتیک آن ها سلول های سیستم ایمنی را افزایش داده تا از عود مجدد سرطان سینه جلوگیری شود.
- ادویه هایی مانند زرچوبه خاصیتی ضد سرطانی دارند بنابراین در هنگام پخت و پز آن ها را مورد استفاده قرار دهید.
- از مصرف چربی های اشباع خودداری کرده و روغن های مفیدی مانند روغن زیتون، روغن کنجد و غیره را جایگزین انواع روغن نباتی نمایید.
- نوشیدنی های کافئین دار را به حداقل مصرف رسانده و چای سبز را که سرشار از آنتی اکسیدان است را جایگزین چای و قهوه کنید.
- ممنوعیت مواد غذایی زیر برای عدم عود سرطان سینه اثبات شده اند:
- مصرف الکل سطح استروژن را بالا برده و سلول های DNA را آسیب می زنند
- مصرف قند و شکر را محدود کرده و در صورتی که می توانید از مصرف آن ها دست بردارید
- چربی های موجود در اسنک ها و فست فود مضر هستند بنابراین از مصرف آن ها بپرهیزید
- مصرف گوشت قرمز را به حداقل برسانید.
سوالات متداول سرطان سینه
آیا لیزر موهای زائد ، استفاده از لوازم آرایشی و بهداشتی مثل دئودوانت ها موجب سرطان پستان می شود ؟
خیر استفاده از لوازم آرایشی با کیفیت مطلوب که دارای استانداردهای لازم است موجب بروز سرطان نخواهد شد ، همچنین لیزر کردن موهای زائد تاثیری در بروز این بیماری ندارد. تنها در استفاده از دئودورانت ها باید دقت کنید و به ترکیبات آن توجه نمایید تا فاقد الکل و آلومینوم باشد.
آیا مردان هم به سرطان سینه دچار می شوند ؟
بله این سرطان هم در خانم ها و هم در آقایان قابل مشاهده می باشد. اما بررسی ها نشان می دهد احتمال ابتلا مردان به این نوع سرطان حدود 1 درصد می باشد و به عبارت دیگر می توان گفت به ازای هر 100 نفر ممکن است 1 مرد به سرطان پستان مبتلا شود. با این وجود آقایان نیز نیاز به رعایت برخی نکات دارند و لازم است در صورت مشاهده هر نوع علائم مشکوک به پزشک مراجعه نمایند.
اولین سونوگرافی و ماموگرافی از پستان ها در چه سنی باید انجام شود ؟
بهتر است برای جلوگیری از سرطان سینه ، بعد از 35 سالگی به صورت سالانه سونوگرافی و ماموگرافی انجام شود. بعد از 40 سالگی نیز انجام این تست ضرورت پیدا می کند.
بهترین زمان برای معاینه سینه ها چه زمانی است ؟
بعد از گذشت 4 الی 5 روز از دوران قاعدگی بهتر است معاینه پستان ها انجام شود.
ماموگرافی در ایجاد سرطان نقش دارد ؟
خوب است این نکته را به یاد داشته باشید که مزیت های ماموگرافی از ضرر آن بسیار بیشتر است. پرتوهای ماموگرافی صدمه و آسیب جدی به بدن وارد نمی کند.
ممکن است مصرف بیش از اندازه مواد قندی موجب سرطان سینه شود ؟
به صورت کلی قند با سرطان پستان ارتباط مستقیمی ندارد. توصیه می شود مراقبت وزن ایده آل خود باشید.