درد پستان
علائم درد پستان
درد پستان به طور معمول ناشی از ضربه هایی که به سینه وارد شده ، کیست پستان و یا تومور های خوش خیم و بدخیم سینه ، اتفاق می افتد .
ماستالژی یا درد پستان از مشکل های شایع در بین بانوان به شمار می رود ، به صورتی که از هر ده خانم هفت نفر از آن ها این درد را تجربه نموده است. در حقیقت در حدود ده درصد از بانوان ، درد متوسط تا شدید سینه را حداقل در پنج روز از ماه تجربه نموده و در برخی موارد ، در تمام دوران قاعدگی این درد شدید بروز می کند .
همچنین خانم هایی که یائسه شده اند ،امکان دارد تا دچار درد سینه بشوند ، البته لازم به ذکر است که این علائم در خانم های جوان و حوالی یائسگی بیشتر است.
در صورتی که درد سینه شدت داشته باشد ، می تواند زندگی فرد و انجام فعالیت های روزانه ی وی را تحت تاثیر قرار بدهد. این که درد سینه به تنهایی نشانه ای از سرطان سینه باشد ، بسیار کم است و تنها در 2 تا 7 درصد از بانوان ، درد پستان ممکن است نشانه ی سرطان پستان باشد.
چقدر از نحوه شکل گیری سرطان میدانید ؟؟؟
در صورتی که فرد درد غیر قابل توجیهی داشته باشد که در روند زندگی وی اختلال ایجاد کرده باشد و به هر علتی دچار نگرانی در رابطه با ابتلا به سرطان سینه باشد ، توصیه می شود تا به پزشک مراجعه نماید .
چرا درد پستان اتفاق می افتد ؟
در اکثر مورد ها تعیین دلیل درد پستان به طور دقیق امکان پذیر نیست ، ولی علت های احتمالی شامل اثرات موارد زیر می باشد :
هورمون ها : در صورتی که درد پستان به طور دوره ای اتفاق بیفتد و با قاعدگی ارتباط داشته باشد ، احتمالاً مربوط به هورمون های جنسی است .
عوامل ساختاری : مشکل های آناتومیکال و ساختاری در سینه ممکن است منجر بشود تا درد ایجاد شود ، اما در اکثر مورد ها این درد دوره ای نیست . اختلالاتی مانند ضربه ، کیست ، جراحی های گذشته ممکن است تا باعث بروز درد شود . برای مثال امکان دارد تا اختلالی در عضلات ، یا قفسه ی سینه ، قلب و … باعث انتشار درد در سینه بشود .
اختلال در تعادل اسید چرب : این اختلال امکان دارد تا در درون سلول ها حساسیت بافت پستان ها را به هورمون بالا ببرد . این نظریه بر این اساس است که در برخی موارد استفاده از مکمل هایی که دارای گامالینولییک اسید هستند ، منجر به کم شدن درد شوند . این ماده یک نوع اسید چرب است .
مسائل روانی خلقی
شایع ترین دلیل بهم ریختن میزان هورمون ها در بدن مسائل خلقی است . بانوانی که دچار اختلال اضطرابی و یا افسردگی هستند دچار دردپستان می شوند .
دارو ها : مصرف بعضی دارو های هورمونی ، داروهای درمان ناباروری و یا ضد بارداری ، ممکن است باعث ایجاد درد در سینه ها بشوند . درمان با پروژسترون یا استروژن احتمال دارد تا بافت سینه راحساس یا دچار درد کند . مصرف برخی دارو های ضد افسردگی ، مانند فلوکستین و سترالین ، نیز گاهی درد را ایجاد خواهد نمود .
اندازه ی پستان : بانوانی که اندازه ی سینه های شان بزرگ است ، گاهی موجب درد های غیر دوره ای خواهد شد . در این موارد جراحی ماموپلاستی ( جراحی کوچک کردن سینه ) موثر خواهد بود .
برای درمان درد پستان چه باید کرد ؟
در ابتدا لازم است تا علت بروز درد بررسی شود و دلیل زمینه ای آن برطرف گردد . با در نظر داشتن مسائل روانی اجتماعی که دارای الویت بالایی می باشد . استفاده از لباس زیر های مناسب که فشاری به بافت ها وارد نکند و حمایت مورد نیاز از بافت پستان را نیز ایجاد نماید و تغییر شیوه ی پیشگیری از بارداری ایده ی مناسبی است .
ویژگی های درد های دوره ای
در برخی مواقع مشخصه های درد سینه معرف درد های دوره ای در پستان می باشد . این درد ها به طور معمول شامل موارد زیر است :
- احساس ناراحتی که واضح نباشد ، در واقع سنگینی یا درد سینه وجود دارد .
- به طور معمول تورم یا توده به همراه دارد .
- غالباً درد دو طرفه است و اکثر قسمت های بالایی خارجی سینه دچار درد شده و احساس درد به سمت زیر بغل تیر می کشد .
- درد معمولاً در طی 15 روز قبل از قاعدگی تشدید می شود و بعد از آن کاهش می یابد .
- به طور معمول بانوان را در سن 20 الی 30 سالگی در گیر نموده و( در سال های قبل از یائسگی ) و در حوالی سن 40 که به دوران یائسگی نزدیک می شوند ، دچار درد های دوره ای می شوند .
- به طور کلی باید گفت ، درد سینه ها ارتباط مستقیمی با دوره های قاعدگی دارد .
ویژگی درد های غیر دوره ای :
- درد های غیر دوره ای دارای مشخصه های خاص خود هستند ، که در زیر توضیح خواهیم داد :
- به دوره قاعدگی ارتباطی ندارد .
- درد حالت فشار را به همراه دارد و با درد سوزش نیز احساس می شود .
- امکان این که درد پایدار و متناوب باشد ، وجود دارد .
- به طور معمول درد به صورت یک طرفه می باشد و امکان دارد به بقیه قسمت های پستان نیز منتشر گردد .
- معمولاً خانم هایی که یائسه شده اند ، را تحت تاثیر قرار داده و بیشتر افراد را تا 40 یا 50 سالگی نیز تحت تاثیر قرار می گیرند .
ارزیابی درد پستان چگونه انجام می شود ؟
ارزیابی درد پستان ، به چهار روش است .
معاینه بالینی توسط پزشک که بافت سینه و غدد لنفاوی و اندام های مرتبط مانند قلب ، ریه ، قفسه ی سینه و شکم انجام می گردد . همچنین سوابق بیماری و دارو های مصرفی نیز بررسی خواهد شد .
ماموگرافی
در صورتی که کیست ، توده بافت مشکوک و یا غیر طبیعی در بافت پستان رویت گردد . امکان دارد تا نیاز به انجام ماموگرافی باشد . در حالت کلی بیشتر در بانوان بالای 30 سال که زایمان نیز داشته اند ، انجام ماموگرافی توصیه می گردد .
ماموگرافی سینه یکی از راه های تشخیص بیماری های پستان می باشد و به عکس برداری از پستان ها توسط اشعه ایکس ماموگرافی گفته می شود.
ماموگرافی یک عکس رادیوگرافی ساده از پستان است و هدف اصلی از انجام ماموگرافی شناسایی زود هنگام سرطان سینه می باشد.
نتیجه ماموگرافی سینه در هیچ کجای دنیا تشخیصی قطعی نبوده و نباید فقط بر اساس آن قضاوت نمود.
ماموگرافی سینه به تنهایی قادر به تشخیص سرطان پستان در منطقه غیر طبیعی نخواهد بود و در صورت مشکوک بودن به سرطان سینه دیگر تصویر برداری های پستان یا بیوپسی از پستان صورت می گیرد.
سونوگرافی
پس از معاینه ، در صورت نیاز در بانوان زیر 30 سال از سونوگرافی استفاده می شود که برای بررسی تو پر یا تو خالی بودن کیست ها در داخل سینه مورد استفاده قرار می گیرد .
زمان مناسب برای سونوگرافی سینه موقعی است که عادت ماهیانه خانم ها تمام شده باشد و انجام سونوگرافی پستان در بانوان در تمام سنین امکان پذیر است .
از سونوگرافی برای اهداف درمانی همچون بیوپسی از توده و تخلیه کیست نیز استفاده می شود.
بیوپسی
توده هایی که مشکوک باشند و دارای بافت غیر طبیعی هستند ، با انجام نمونه برداری از بافت سینه ، با هدف تشخیص به پاتولوژی فرستاده می شوند .
بیوپسی سینه به معنی برداشتن نمونه کوچکی از بافت سینه محل ضایعه که به چهار روش قابل انجام می باشد که انتخاب روش به مراحل مختلف پیشرفت بیماری ، وجود امکانات مراکز درمانی ، مهارت و تجربه جراح سرطان سینه بستگی دارد.