بیوپسی سینه به معنی برداشتن نمونه کوچکی از بافت سینه محل ضایعه برای تشخیص سرطان پستان است که به چهار روش قابل انجام می باشد که انتخاب روش به مراحل مختلف پیشرفت بیماری ، وجود امکانات مراکز درمانی ، مهارت و تجربه پزشک بستگی دارد. در صورتی که تمایل دارید به عضویت خیریه bcpi ، در آیید می توانید فرم های مربوطه را تکمیل کنید.

 

بیوپسی سینه - bcpi

 

روش اول Stereotactic

در این روش از بیوپسی سینه فرد به روی شکم روی تخت به نحوی که پستان از میان یک سوراخ به پایین آویخته قرار می گیرد. سپس پستان به وسیله یک صفحه مرتبط با دستگاه ماموگرافی به سمت بالا فشرده می شود و با دستگاه رادیوگرافی تصویری بدست می آید که روی صفحه مانیتور قابل مشاهده است. کامپیوتر اطلاعات بدست آمده را آنالیز می کند تغییرات مشکوک و محلشان را شناسایی می کند سپس از طریق سوزنی که به دستگاه متصل است نمونه های متعددی از نقاط مشکوک گرفته می شود. اگر توده خیلی کوچک باشد و قابل لمس نباشد از این روش استفاده می شود.

 

روش دوم core biopsy

رادیولوژیست تحت هدایت دستگاه سونوگرافی سوزن مخصوص را وارد مرکز ضایعه پستانی می کند و نمونه های لازم را برای بررسی های پاتولوژیک بر می دارد.

روش سوم fine Needle Biopsy

در این روش کمترین آسیب به نسج سالم پستان وارد خواهد شد چرا که با سوزن بسیار نازک نمونه کوچکی در حد چندین سلول از ضایعه برداشته می شود قابل ذکر است که دقت در این روش کمتر از روش دوم خواهد بود.

ایا بیوپسی درد دارد ؟

در سه روش فوق هنگام نمونه برداری می توان از بی حسی موضعی استفاده کرد و حین نمونه برداری درد را کاهش داد اما به طور کلی شکافی برای برداشتن نمونه روی نسج پستان ایجاد نخواهد شد. بیوپسی تحت گاید سونوگرافی باید توسط متخصص انجام شود تا عوارض بیوپسی سینه ایجاد نشود.

روش چهارمOpen Excisional

این روش در اتاق عمل توسط جراح سینه انجام می شود. قابل ذکر است که انتخاب روش های انواع بیوپسی سینه طبق صلاحدید و نظر جراح سینه انتخاب خواهد شد. البته باید گفت که جراح سینه با دادن اطلاعات کافی و جلب کردن رضایت بیمار نمونه برداری سینه را انجام خواهد داد. امروزه بیشتر بیوپسی ها به روش core و با سوزن کلفت انجام می شود. مجموعه اطلاعات بدست آمده از معاینه، ماموگرافی، سونوگرافی و بقیه اقدامات تشخیصی و در پایان جواب بیوپسی مشخص خواهد نمود که چه نوع جراحی سرطان سینه ای برای شما مناسب خواهد بود.

علت انجام بیوپسی سینه چیست ؟

پزشک در شرایط زیر انجام بیوپسی پستان را به بیمار خود توصیه می کند:

  • زمانی که شما و یا پزشکتان وجود توده ای سفت را در پستان خود احساس می کنید بررسی و چک کردن توده های قابل لمس در پستان که این زمانی است که فرد به سرطان پستان مشکوک است.
  • بررسی مشکلاتی که در ماموگرافی مشاهده شده است. نظیر رسوب کلسیم در بافت سینه و یا توده های پر از مایع
  • بررسی تغییرات غیر معمول مشکلات نوک سینه نظیر ترشح خون از نوک پستان
  • برای برررسی توده های موجود در سینه از نظر بدخیم و یا خوش خیم بودن
  • ام آر آی سینه مراجعه کننده یک یافته مشکوک را نشان می‌دهد.
  • در مواقعی که در سونوگرافی شخص نقطه ای مشکوک روئیت می‌ شود.
  • تغییراتی از قبیل قرمزی ، پوسته پوسته شدن ، التهاب و غیره در نوک سینه

انواع بیوپسی سینه :

  • بیوپسی آسپیراسیون با سوزن ریز (FNA)
  • بیوپسی core needle
  • بیوپسی باز (جراحی)
  • بیوپسی استریوتاکتیک
  • بیوپسی هسته ای به کمک خلأ
  • بیوپسی هدایت شده توسط سونوگرافی

بیوپسی آسپیراسیون سوزن ریز : این متد در واقع ساده ‌ترین نوع بیوپسی سینه است که برای ارزیابی توده ای استفاده می شود که در معاینه بالینی سینه احساس می شود. در این تکنیک بیمار روی تختی دراز می کشد ، با یک دست توده را ثابت نگه می دارد و پزشک از دست دیگر فرد برای هدایت سوزنی نازک به داخل توده استفاده می کند . سوزن به سرنگی متصل می‌شود تا بتواند نمونه‌هایی از مایعات یا سلول ها را از داخل توده جمع کند. این تکنیک در واقع راهی سریع برای تمایز یک توده جامد و کیست پر از مایع است که برای جلوگیری از متد بیوپسی تهاجمی تر می باشد. در واقع می توان گفت این روش ، یکی از سریع ترین شیوه های تشخیص تفاوت بین توده های پستانی و کیست موجود در سینه می باشد.

بیوپسی هسته سوزنی : این نوع بیوپسی سینه برای بررسی توده پستان که در سونوگرافی یا ماموگرافی روئیت شده یا پزشک طی معاینه بالینی آن را حس کرده ، استفاده می شود. در این تکنیک جراح یا رادیولوژیست از سوزنی تو خالی برای خارج کردن نمونه‌های بافتی از سینه استفاده می کنند. هر نمونه به اندازه یک دانه برنج جمع آوری شده و سپس تجزیه و تحلیل می شوند تا ویژگی های وجود بیماری را نشان دهند. با توجه به موقعیت توده ، روش های دیگر تصویربرداری مانند ماموگرافی یا ام آر آی برای هدایت موقعیت سوزن در به دست آوردن نمونه استفاده می شوند.

بیوپسی سینه چگونه انجام می شود ؟

نمونه برداری از سینه ممکن است به صورت سرپایی و در مطب انجام شود. برخی از بیوپسی ها با بی حسی موضعی و در مواردی با بیهوشی عمومی انجام می شود. روند کلی این تست به صورت زیر می باشد :

  1. لازم است لباس های بالا تنه خود را در آورید و گان یا لباس راحتی بپوشید.
  2. این کار می تواند به صورت نشسته و یا به حالت دراز کشیده انجام شود که این موضوع به نحوه انجام بیوپسی با اشعه ایکس و یا سونوگرافی بستگی دارد.
  3. پوست نواحی مورد نظر برای انجام نمونه برداری ، ضد عفونی و استریل می شود.
  4. در صورتی که برای انجام بیوپسی سینه ، از داروی بی حسی انجام شود ، سوزش خفیفی را احساس خواهید کرد و باید چند دقیقه منتظر بمانید تا آن ناحیه بی حس شده تا بیوپسی انجام شود.
  5. بعد از انجام نمونه برداری توسط یکی از روش هایی که شرح داده شد ، نواحی مورد نظر را پانسمان می کنند و کمی فشار وارد می کنند تا خونریزی متوقف شود.
  6. در نهایت نمونه های برداشته شده به آزمایشگاه فرستاده می شود تا بررسی های لازم انجام شود.

علائم پر خطر و بی‌ خطر بیوپسی

علائم کم خطر

درد و ناراحتی خفیف : ممکن است درد یا ناراحتی خفیفی در ناحیه‌ ای که بیوپسی احساس کنید. این درد معمولاً با مصرف مسکن ‌های معمولی قابل کنترل است.
تورم و کبودی : ناحیه بیوپسی بدون شک تورم داشته و کبود می شود. این علائم طبیعی هستند و به مرور زمان (معمولاً چند روز تا یک هفته) بهبود می ‌یابند.
قرمزی و حساسیت : کمی قرمزی و حساسیت در ناحیه بیوپسی مشاهده خواهد شد که معمولاً ظرف چند روز از بین می ‌رود.
ترشح مختصر خون : دیدن مقدار کمی خون در محل بیوپسی ، به خصوص در 24 تا 48 ساعت اول طبیعی است.

علائم پرخطر

خونریزی شدید : اگر خونریزی شدید و مداوم در ناحیه بیوپسی داشتید که با فشار و بانداژ کنترل نمی ‌شود ، باید فوراً به پزشک مراجعه کنید.
عفونت : نشانه ‌های عفونت شامل افزایش قرمزی ، تورم بیش از حد ، گرمی ناحیه ، خروج ترشحات چرکی یا تب است. اگر هر یک از این علائم را مشاهده کردید ، فوراً به پزشک مراجعه کنید.
درد شدید و مداوم : اگر درد شدیدی داشتید که با مسکن‌ های معمولی تسکین نمی ‌یابد ، باید به پزشک اطلاع دهید.
تغییرات غیرمعمول در سینه : اگر تغییرات غیرمعمولی مانند توده‌ های جدید یا تغییر در شکل یا اندازه سینه مشاهده کردید، با پزشک خود مشورت کنید.
واکنش‌های آلرژیک : علائمی مانند خارش شدید ، کهیر یا تنگی نفس ممکن است نشانه واکنش آلرژیک به مواد مورد استفاده در بیوپسی باشد و نیاز به مراقبت فوری پزشکی دارد.

مراقبت‌های پس از انجام بیوپسی

محل بیوپسی را تمیز و خشک نگه دارید.
دستورالعمل‌های پزشک خود را در مورد تعویض بانداژ و مصرف داروها دنبال کنید.
از فعالیت‌های سنگین و ورزش‌های شدید خودداری کنید تا ناحیه بیوپسی بهبود یابد
در صورت بروز هر یک از علائم پرخطر، فوراً با پزشک خود تماس بگیرید