بیوپسی سینه به معنی برداشتن نمونه کوچکی از بافت سینه محل ضایعه برای تشخیص سرطان پستان است که به چهار روش قابل انجام می باشد که انتخاب روش به مراحل مختلف پیشرفت بیماری ، وجود امکانات مراکز درمانی ، مهارت و تجربه پزشک بستگی دارد. در صورتی که تمایل دارید به عضویت خیریه bcpi ، در آیید می توانید فرم های مربوطه را تکمیل کنید.
روش اول Stereotactic
در این روش از بیوپسی سینه فرد به روی شکم روی تخت به نحوی که پستان از میان یک سوراخ به پایین آویخته قرار می گیرد. سپس پستان به وسیله یک صفحه مرتبط با دستگاه ماموگرافی به سمت بالا فشرده می شود و با دستگاه رادیوگرافی تصویری بدست می آید که روی صفحه مانیتور قابل مشاهده است. کامپیوتر اطلاعات بدست آمده را آنالیز می کند تغییرات مشکوک و محلشان را شناسایی می کند سپس از طریق سوزنی که به دستگاه متصل است نمونه های متعددی از نقاط مشکوک گرفته می شود. اگر توده خیلی کوچک باشد و قابل لمس نباشد از این روش استفاده می شود.
روش دوم core biopsy
رادیولوژیست تحت هدایت دستگاه سونوگرافی سوزن مخصوص را وارد مرکز ضایعه پستانی می کند و نمونه های لازم را برای بررسی های پاتولوژیک بر می دارد.
روش سوم fine Needle Biopsy
در این روش کمترین آسیب به نسج سالم پستان وارد خواهد شد چرا که با سوزن بسیار نازک نمونه کوچکی در حد چندین سلول از ضایعه برداشته می شود قابل ذکر است که دقت در این روش کمتر از روش دوم خواهد بود.
ایا بیوپسی درد دارد ؟
در سه روش فوق هنگام نمونه برداری می توان از بی حسی موضعی استفاده کرد و حین نمونه برداری درد را کاهش داد اما به طور کلی شکافی برای برداشتن نمونه روی نسج پستان ایجاد نخواهد شد. بیوپسی تحت گاید سونوگرافی باید توسط متخصص انجام شود تا عوارض بیوپسی سینه ایجاد نشود.
روش چهارمOpen Excisional
این روش در اتاق عمل توسط جراح سینه انجام می شود. قابل ذکر است که انتخاب روش های انواع بیوپسی سینه طبق صلاحدید و نظر جراح سینه انتخاب خواهد شد. البته باید گفت که جراح سینه با دادن اطلاعات کافی و جلب کردن رضایت بیمار نمونه برداری سینه را انجام خواهد داد. امروزه بیشتر بیوپسی ها به روش core و با سوزن کلفت انجام می شود. مجموعه اطلاعات بدست آمده از معاینه، ماموگرافی، سونوگرافی و بقیه اقدامات تشخیصی و در پایان جواب بیوپسی مشخص خواهد نمود که چه نوع جراحی سرطان سینه ای برای شما مناسب خواهد بود.
علت انجام بیوپسی سینه چیست ؟
- بررسی و چک کردن توده های قابل لمس در پستان
- بررسی مشکلاتی که در ماموگرافی مشاهده شده است. نظیر رسوب کلسیم در بافت سینه و یا توده های پر از مایع
- بررسی مشکلات نوک سینه نظیر ترشح خون از نوک پستان
- برای برررسی توده های موجود در سینه از نظر بدخیم و یا خوش خیم بودن
انواع بیوپسی سینه :
- بیوپسی آسپیراسیون با سوزن ریز (FNA)
- بیوپسی core needle
- بیوپسی باز (جراحی)
- بیوپسی استریوتاکتیک
- بیوپسی هسته ای به کمک خلأ
- بیوپسی هدایت شده توسط سونوگرافی
بیوپسی سینه چه خطراتی دارد ؟
- تمامی فرآیندهایی که روی بدن انجام می شود با عوارض و خطراتی همراه است از جمله عوارض بیوپسی سینه عبارت است از :
- درد و یا کبودی خفیف در نواحی که نمونه برداری انجام شده است.
- خونریزی از محل نمونه برداری
- عفونت در نواحی که نمونه برداری صورت گرفته است.
بیوپسی سینه چگونه انجام می شود ؟
نمونه برداری از سینه ممکن است به صورت سرپایی و در مطب انجام شود. برخی از بیوپسی ها با بی حسی موضعی و در مواردی با بیهوشی عمومی انجام می شود. روند کلی این تست به صورت زیر می باشد :
- لازم است لباس های بالا تنه خود را در آورید و گان یا لباس راحتی بپوشید.
- این کار می تواند به صورت نشسته و یا به حالت دراز کشیده انجام شود که این موضوع به نحوه انجام بیوپسی با اشعه ایکس و یا سونوگرافی بستگی دارد.
- پوست نواحی مورد نظر برای انجام نمونه برداری ، ضد عفونی و استریل می شود.
- در صورتی که برای انجام بیوپسی سینه ، از داروی بی حسی انجام شود ، سوزش خفیفی را احساس خواهید کرد و باید چند دقیقه منتظر بمانید تا آن ناحیه بی حس شده تا بیوپسی انجام شود.
- بعد از انجام نمونه برداری توسط یکی از روش هایی که شرح داده شد ، نواحی مورد نظر را پانسمان می کنند و کمی فشار وارد می کنند تا خونریزی متوقف شود.
- در نهایت نمونه های برداشته شده به آزمایشگاه فرستاده می شود تا بررسی های لازم انجام شود.