ماستکتومی
ماستکتومی
ماستکتومی یا برداشتن کامل پستان به منظور درمان سرطان سینه در موردی انجام می شود که درمان با حفظ پستان قابل انجام نباشد و بیمار نیز تمایلی به نگهداشتن پستان نداشته باشد.
برداشتن کامل پستان زمانی انجام می شود که جراح سرطان پستان تشخیص دهد که بیمار قادر به نگه داشتن بافت سینه نمی باشد.
برداشتن کامل پستان بعد از عود سرطان سینه انجام می شود که در این صورت فرم ظاهری پستان تغییر خواهد داشت.
نحوه انجام عمل ماستکتومی
برداشتن کامل پستان تحت بیهوشی عمومی انجام می شود و در بیمارستان و طی 2 الی 3 ساعت به طول خواهد انجامید.
در گذشته حین برداشتن سینه قسمتی از عضله سینه نیز برداشته می شد و تصور اشتباهی بوده که برداشتن وسیع تر درمان موفق تری خواهد بود و طبق تحقیقات هیچ سودی ندارد و عضلات باید حفظ شوند.
در مواردی عمل ماستکتومی با برداشتن غدد لنفاوی انجام می شود تا برای تعیین میزان آلودگی سلول های سرطانی به آزمایشگاه پاتولوژی فرستاده شود و درمان های بعدی مشخص شود.
بعد از برداشتن کامل پستان یک یا دو لوله بعد از عمل جراحي سرطان سينه در زیر پوست سینه کار گذاشته می شود تا ترشحات محل جراحی شده خارج شود.
لوله چند روز باقی می ماند و چنانچه فرد با آن ها ترخیص شود باید در مورد نحوه مراقبت از آن ها از جراح سرطان سینه پرس و جو کند.
عوارض برداشتن پستان
در مواردی ممکن است که فرد دچار عفونت ، خونریزی ، تجمع مایع در محل یا تورم بازو ها و دست شود و سینه بازسازی شده از لحاظ عملکرد مانند سینه طبیعی نیست و قادر به تولید شیر نخواهد بود و حس پستان طبیعی را ندارد و در بهترین شرایط سینه از نظر شکل و قوام مانند پستان اولیه خواهد شد.
بازسازی سینه
برای کاهش احتمالی عوارض بعد از عمل سرطان سينه باید به بهترین جراح سینه مراجعه نمایید.
افرادی که تمایل به بازسازی سینه بعد از برداشتن سینه دارید باید با جراح سینه خود مشورت نمایید، قابل ذکر است که اگر بازسازی پستان همزمان با برداشتن سینه انجام نشود در هر زمانی بعد از درمان سرطان سینه قابل انجام است و نتایج مطلوب و موفقیت آمیزی نیز خواهد داشت.
به طور کلی بازسازی پستان بعد از 6 الی 12 ماه بعد از درمان های تکمیلی سرطان سینه از قبیل پرتو درمانی و شیمی درمانی انجام خواهد شد.
بهترین زمان بازسازی سینه بر حسب نوع بیماری و شرایط بیمار توسط جراح سینه معین می شود.
مراقبتهای پس از درمان سرطان سینه
- درمان کامل و موثر یک بیمار سرطانی فقط به جراحی، شیمیدرمانی و رادیوتراپی خلاصه نمیشود، بلکه توجه به مراقبتهای ویژه جسمی و روانی پس از درمان اولیه و خارجکردن تومور سرطانی نیز از اهمیت ویژهای برخوردار است. بخصوص اگر بیمار سرطانی یک خانم با حساسیتها و آسیبپذیریهای خاص روحی و جسمی، آن هم در مواجهه با سرطان پستان باشد.
- داروی مسکن برای بهبود درد در صورتی که جراح سینه تجویز نماید را طبق دستور استفاده نمایید و پس از جراحی لازم است بیمار به قرمزی یا درد غیرمعمول در ناحیه جراحی توجه کند.
- خوشبختانه محدودیت خاصی برای فعالیت جسمی بیمار مبتلا به سرطان پستان پس از جراحی وجود ندارد و اتفاقا فعالیتهای معمول باید ادامه داشته باشد.
- غذاهای پروتئینی مصرف کنید چرا که غذاهای پروتئینی میتواند به ترمیم زخم بیماران کمک کند ، داشتن یک رژیم غذایی حاوی پروتئین یعنی انواع گوشت، شیر، تخممرغ، حبوبات، عدس و دیگر حبوبات برای ارتقای سطح انرژی بیمار لازم است.
دیگر مراقبتهای پس از درمان سرطان سینه
- مقابله با خستگی و کماشتهایی است به این خاطر بیماران سرطانی طی دوره درمان باید فعالیتهایی را که انرژی زیادی میبرد، زمانی انجام دهند که بیشترین انرژی را دارند و میزان استراحت و فعالیتشان باید متعادل باشد و اگر دچار کم اشتهایی شده اید سعی کنند غذاهایی سبک را در وعدههای بیشتری مصرف کرده و کمتر غذاهای چرب یا سرخ کرده استفاده کنید، چون هضم آنها دشوارتر است.
- با توجه به حساسیت پوست ناحیه باید از پوشیدن لباس زیر و پروتز خودداری کرد و لباسهای نخی بپوشید.
- برای کاهش ورم دستها و تحلیل رفتن توده عضلانی در نواحی جراحی شده ورزشهای هوازی را از روز پس از جراحی انجام دهید.
- پس از پایان درمان سرطان پستان باید بیماران به طور منظم ویزیت و معاینه شوند. این معاینات باید طی دو سال اول هر سه ماه و طی سه سال بعدی هر شش ماه و سپس سالانه صورت بگیرد.